Kirken logo

AKAN i Den norske kirke

Rettssubjektet Den norske kirke følger Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN), og har organisert AKAN-arbeidet med fire kontaktpersoner som dekker flere bispedømmer hver. I Stavanger bispedømme er det satt opp et prøveprosjekt med egen AKAN-kontakt felles for bispedømmet og fellesrådene.

AKAN i Den norske kirke
  • Publisert
    04.12.2024
  • Oppdatert
    04.12.2024
  • Rus og avhengighet i jobbsammenheng

    Hvem er AKAN?
    Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN) har som mål å sette i stand ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus- og avhengighetsproblematikk i jobbsammenheng. Det er viktig med kunnskap rundt disse temaene, hvordan man tar samtalene og å få ned reaksjonstiden fra bekymring til handling. AKAN tilbyr kunnskap og veiledning gjennom sine nettsider, og rettssubjektet Den norske kirke har nå AKAN-kontakter som dekker alle bispedømmer.

    AKAN-kontaktens rolle
    Det er lederes ansvar å håndtere ansatte som sliter med rus- og avhengighetsproblematikk, gjerne med støtte fra tilgjengelig HR/personalressurser. AKAN-kontakten er i utgangspunktet en ressursperson som både ansatt, kollega og leder kan henvende seg til for å søke råd. Kontakten har kompetanse på feltet. Det betyr at en ansatt som har rus- og avhengighetsproblematikk selv kan ta kontakt med AKAN-kontakten for råd om hvordan vedkommende kan gå fram, og det samme kan ansatte som bekymrer seg for en kollega gjøre. Leder får gjerne sin primære bistand fra HR. AKAN-kontakten har også fokus på å informere og forebygge.

    Felles AKAN-kontakt i Stavanger bispedømme
    Stavanger bispedømme har en annerledes AKAN-organisering med felles AKAN-kontakt sammen med fellesrådene. Bakgrunnen for prosjektet er at rus- og avhengighetsproblematikk påvirker felles arbeidsmiljø. I tillegg er mange fellesråd så små at det ikke er grunnlag for å opprette en egen AKAN-kontakt. Det er et prøveprosjekt på tre år, og kan danne grunnlag for en fremtidig organisering hvis det er vellykket.

    Hvordan AKAN-kontakter er organisert i rettssubjektet
    Det er fire AKAN-kontakter fordelt på ti bispedømmer og Kirkerådets sekretariat. Se oversikt over fordelingen og kontaktinformasjon i tabellen under.

    AKAN-enhet                         

    AKAN-kontakt                          

    Telefon           

     E-post 

    Agder og Telemark, Tunsberg

    Erland Grøtberg

    918 55 292

    erland.grotberg@uia.no

    Bjørgvin, Møre

    Marit Isaksen Espedal

    958 28 337

    marit.i.espedalen@tysnes.kommune.no

    Borg, Oslo, Hamar, Kirkerådets sekretariat

    Gitte Bergstuen

    917 36 352

    GB643@kirken.no

    Nord-Hålogaland, Sør-Hålogaland, Nidaros

    Trond Gran

    974 23 580

    Trond.Gran@vestvagoy.kirken.no

    Stavanger (prøveprosjekt med fellesrådene)

    Martin Ivar Arnesen

    980 37 571

    Martin.Ivar.Arnesen@strand.kommune.no

    AKAN-kontaktene utgjør sammen med nasjonalt hovedverneombud Maria Paulsen Skjerdingstad og HR-rådgiver Håvard Sporastøyl AKAN-utvalget i rettssubjektet Den norske kirke. Utvalget har ansvar for det overordnede AKAN-arbeidet.

    Du finner også oversikten og mer informasjon i rettssubjektets HMS-håndbok på intranett.

    Mer informasjon
    AKAN står for Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Kirken følger deres faglige opplegg når det gjelder slik problematikk. Les mer på nettsiden til Akan kompetansesenter | Akan.no

     

     

Kontaktpersoner