Kirken logo
Salmer til høst, advent og jul

Salmer til høst, advent og jul

Salmeskatt og salmebruk er noe av det mest særpregede og verdifulle i vårt kirkeliv. Salmen låner ord til oss, både i fellesskap i gudstjenesten, og i ulike sammenhenger i daglig liv. Hvordan vi best forvalter denne arven, slik at den både bevares og berikes, er en viktig sak for vår kirke.

  • Publisert
    18.10.2024
  • Oppdatert
    18.10.2024
  • Beskrivelse

    Det er nå elleve år siden Norsk salmebok 2013 ble tatt i bruk i vår kirke, og under arbeidet med N13 ble det besluttet at en digital salmedatabase skal supplere salmeboken. Salmedatabasen ble opprettet i 2017, og gir oss nye tekster og melodier fra flere land, og inneholder salmer som kreves i liturgien, som utfordrer og lindrer, som håndterer tvilens kvaler, og som bidrar til å skape nye dimensjoner i det kristne livet. Den norske kirke har hittil publisert 4 puljer med salmer, og selv om salmene i utgangspunktet publiseres digitalt, trykkes salmene nå også i 4 hefter for å gjøre arbeidet lettere tilgjengelig og dermed bedre kjent. Pulje 5 publiseres i løpet av januar 2025.
    Kirkerådet samler inn salmer fra alle publiserte kilder, og tar imot innsendte forslag. Salmebasegruppen forbereder deretter et utvalg av disse salmer etter gjeldende kriterier til vurdering i Nemnd for gudstjenesteliv.
    Herunder har vi laget en liste med salmer som vi anbefaler til bruk i løpet av årets siste månedene: til Reformasjonsdagen 31. oktober, til Halloween, til Allehelgensdag, de siste søndagene i kirkeåret, og til advent og jul. Mange av disse er allerede spilt inn, og kan høres ved å klikke på lenkene.
  • Om de nye salmene

    Databasens salmer beskrives her: https://ressursbanken.kirken.no/nb-NO/gudstjenesteliv/salmer/salmedatabasen/ og er ellers tilgjengelig fra Salmeapp eller fra de fire trykte heftene «Salmer i livet» https://www.fagbokforlaget.no/Salmer-i-livet-1/I9788251408509 
    Agrandos Labora gudstjeneste og gudstjeneste.no er andre kilder man kan benytte.
  • Salmer til Lutherdagen 31. oktober

    T: Holger Lissner 2015; M & S: Åshild Watne 2015
    Vinnersalme (både tekst og melodi) i konkurranse utlyst av Det lutherske verdensforbund i forbindelse med Reformasjon 2017. Den er oversatt til flere språk. Teksten handler om at reformasjon/fornyelse skjer når Gud vil.
    Plassering/tema: Fornyelse. Kirken og det kristne fellesskapet. Alle kirkeårstider.
  • Halloween og allehelgensdag

    012a En fager Sions flokk vi ser / 012b Siona hearvás joavku dál
    T: Ukjent, fra Kåfjord; O: Oluf Mikkelsen; M: Folketone fra Kåfjord, nedtegnet av Liv Rundberg etter Kasper Elvenes, Birtavarre; S: Liv Rundberg 2011
    En fyldig nordsamisk salme om Allehelgensdags mysterier på 18 vers. Et utvalg av versene kan foretas, slik det er gjort her: vers 1, 2 og 11. 
    Plassering/tema: Allehelgensdag, Fastetiden, Påsketiden. Alle kirkeårstider.
     
    T: Edvard Hoem 2011; M & S (027): Henning Sommerro 2012; M & S (028a 6 028b): Trond Kverno 2012
    Hoems salme er skrevet som respons til terrorhandlingen på Utøya og Oslo i 2011. Denne salmen er tematisk sett stadig aktuell. To ulike melodier adresserer den nynorske teksten på hver sin måte; Sommerros melodi er kan hende enklest å innøve.
    Plassering/tema: Guds omsorg, Guds nåde i Jesus Kristus. Alle kirkeårstider, spesielt Allehelgensdag.
    T: Anne Kristin Aasmundtveit 2014; M: Folketone fra Irland; S: Jon Kleveland 2017
    En salme om livets forgjengelighet og mysteriet ved det evige livet. Det er mye nåde og håp i denne salmen, som ledsages av en irsk folketone som er ny i vår salmeskatt, «The parting glass».  
    Plassering/tema: Ved livets grense og gravferd, Det kristne håpet. Alle kirkeårstider. 
     
    T & M: Per Lønning 2002; S: Kjell Mørk Karlsen 2002
    En poetisk sterk tekst om livets forgjengelighet og det kristne håpet, med en gripende melodi av samme kunstner.  
    Plassering/tema: Ved livets grense/gravferd. Alle kirkeårstider, særlig Allehelgensdag og Nyttårsdag. 
     
    T: Elias Blix 1891; M: Folketone fra Majavatn; S: Bjørn Andor Drage 2011
    Salmen står på N13:822 med melodier av Kverno (a) og Møller (b). Her kommer den med en tredje melodi, en kjent og kjær folketone fra Majavatn som finnes i flere varianter. Her er valgt en sammenstilling av tre ulike kilder, sammen med Bjørn Andor Drages sats. Gjentagelse av de to siste tekstlinjer gjør at den passer til melodien. Det er en sentral og personlig Jesussang, og om sentrale teologiske temaer.
    Plassering/tema: Kveld, nåde, Det kristne håpet. Alle kirkeårstider. 
     
    T: Ukjent forfatter; M: Amerikansk folkemelodi; S: Andreas Pettersen 2017
    Denne salmen er en undringstekst om livet, som godt kan brukes som pilegrimssalme, til den amerikanske folkemelodien «Wayfaring stranger». 
    Plassering/tema: Undring og lengsel, Jesus, vår Frelser. Alle kirkeårstider, særlig Allehelgensdag. 
     
    T: Svein Ellingsen 2003; M & S: Egil Hovland 2003
    Denne salmen setter «sommer» i et bredt perspektiv, med åpne bilder og rytmer som knytter sommeren med livsfaser. Her inviteres vi også til å tenke positivt tilbake på det som er forbi. Melodien er blant de siste av Hovland, og det er også en av Ellingsens siste salmer. Med denne salmen kan vi endelig si vi har vår egen sommersalme, en som ikke er hentet fra Sverige! Salmens tilblivelse er knyttet til Norges Kirkesangforbunds Rikskirkesangfest i Trondheim i 2004.
    Plassering/tema: Årstidene. Åremålsdager. Gravferd.
     
    067 Det fins en by
    Tekst: Hans-Olav Mørk 2012; M: T. Kverno 1975; S: Komponisten 1975
    En sterk og poetisk beskrivelse av byen «som lyser i det fjerne». Om lengsel, om å komme hjem, finne fred, møte våre kjære og møte Jesus. Flere av tekstens metaforer henspeiler på Johannes Åpenbaring, blant annet om elven med livets vann og livets tre midt i byen (Åp 22).
    Lei, milde ljos (N13: 858) har vært Mørks kilde til grunntemaet i salmen.
    Melodien er ellers knyttet til «Du åpner døren for ditt rikes komme» (N13: 676). 
    Plassering/tema: Det kristne håpet; Allehelgensdag; Minnegudstjeneste.
     
    074 Guds himmel er livet som venter
    T: Kristin Reitan 2012; M: Eilert Tøsse 2012; S: Komponisten 2012
    Salmen formidler en storslagen visjon av ev endetidens håp. Teksten gir en vakker skildring av «Guds levende himmel» hvor «Jesus har gjort ferdig et sted». Her skal salmens jeg «juble med engler om han som har blitt min fred.»
    Teksten har noe av vekkelsesbevegelsenes enkle friskhet over seg, noe som også følges opp av melodien.
    Plassering/tema: Allehelgensdag; Det kristne håpet.
     
    094 In manus tuas / I dine hender
    T: Bibelen; M: Taizé
    Denne salmen er anvendelig ved kveldsgudstjenester, kveldsbønn (completorium; N13 side 1301 og 1312) og gravferd. Nynorsk oversettelse: I dine hender, Fader, eg overgjev mi ånd. 
    Plassering: Bønn og forbønn; Kveld; Ved livets grense og gravferd
     
    103 Trøst oss her og nå
    T: Arnold Eidslott 1972; M: Kjell Mørk Karlsen 2007
    Lille julaften 1972 styrtet Braathens «julefly» fra Ålesund i Asker. Arnold Eidslotts tekst ble skrevet umiddelbart etter flyulykken og publisert i Sunnmørsposten. Sammen med Kjell Mørk Karlsens enkle og sangbare melodi har vi fått en salme som er en sterk felles bønn til Gud om trøst i prøvelser.
    Plassering: Nød og klage
  • Siste søndag i kirkeåret

    T: Svein Ellingsen 1977, 1988; M & S: Egil Hovland 1989
    Himmelfarten er ikke kristusfravær, men heller kristusnærvær; Guds høyre hånd er alle steder. Kapitlet Kristi Himmelfart mangler fornyelse, denne salmen vil hjelpe til. Salmen er med i Den danske salmebog og er i Ellingsens Det finnes en dyrebar rose (1989).
    Plassering/tema: Kristi himmelfart. Kristi kongefest (siste søndag i kirkeåret).
     
    081 Takk skje deg, milde, kjære Gud
    T: Gabriel Scott 1907; M: Jon Kleveland 1998, S: Komponisten 2021
    En naturbildesalme som har stor styrke. Teksten trøster og oppmuntrer med gode tanker, morsomme bilder om innhøsting, og med høsttakkefest som hovedtema. Den kan også brukes som bordvers. Denne salmen imøtekommer et ønske om å innhente stoff fra våre kjente og kjære forfattere.
    Plassering/tema: Guds omsorg; Såmannssøndag; Høsttakkefest; Siste søndag i kirkeåret
  • Advent

    T: Edvard Hoem 2015; M & S: Håkon Berge 2015
    En sterk og aktuell tekst om Guds nåde i en tid med krig, mennesker på flukt og urettferdig fordeling av jordens goder. God bruk av bibelsk material og en helhet av tekst og melodi. Teksten og melodien ble skrevet i 2015 til «Salmefoss» i Uranienborg kirke på Oslo kulturnatt.
    Plassering/tema: Rettferd og fred. Skaperverk og forvalting. Særlig aktuell i Adventstiden («då nådens år skal ropast ut», vers 1 og 2).
    T: Åsa Hagberg 2011; M: Stefan Jämtbäck 2011; S: Åshild Watne 2019
    Det kjennes godt å synge dette hosiannaropet. Melodien følger teksten, og salmen vil kunne fungere godt både Palmesøndag og Første søndag i advent. Bevegelsen fra jorden til himmelen er understreket i refrenget.
    Plassering/tema: Adventstiden. Palmesøndag.
    063 Barn och stjärnor föds i mörkret
    T: Ylva Eggehorn 1991; M: Hans Olof Samuel Nyberg 1991; S: Komponisten 1991
    En etablert svensk adventssalme om Guds nærhet i det lille barnet «som ser oss». 
    Plassering/tema: Advent; Kyndelsmesse.
      
    102 Takk Gud for Mor Maria
    T: Astrid S. Morvik ca. 2015; M: Svensk folketone (N13:719)
    Salmen uttrykker takk til Maria som var lydig mot kallet og fødte «vår Frelser, sterk og sunn». Morviks tekst er annerledes og kjennes sannferdig om Marias betydning og liv.
    Plassering: Maria Budskapsdag; Advent; Jul
  • Jul

    041 Die aavoen laavloem / Jeg synger julekvad
    T: In dulci jubilo, Latinsk 1300-tallet; O: Martin Luther 1533 / (Ss) Ella Holm Bull 1995; M: 1300- tallet / Wittenberg 1533; S: Nordisk koralbok 1961
    En sentral julesalme er blitt gjort tilgjengelig på sørsamisk. Den brukes også som Gloriasalme i sørsamiske gudstjenester.
    Plassering/tema: Jul.
     
    T & M: Halfdan Sivertsen 1983; S: Bjørn Andor Drage 2005
    Dette er en salme som knytter flyktningeperspektiver sammen med inkarnasjonsfortellingen, i sangbar visestil. Og Sivertsen er dermed tatt med i salmeskatten.
    Plassering/tema: Jul. 
    068 Det kom et bud og de brøt opp
    T: Hans-Olav Mørk 2012; M: Irsk-amerikansk folketone «Resignation»; S: John Bell 1993
    En vakker tekst med et diakonalt vandremotiv – til krybben i Betlehem og til barn «som ikke har et hjem». Om å gå og finne Jesus («fredens konge, Gud av Gud) «blant dine minste små» (Matt 25,40). Melodien til «Som toner i en evig sang (N13: 395) fungerer også godt. Også melodien til «En natt kom Herrens engler nær» (N13: 53) kan benyttes.
    Plassering/tema: Jul; Åpenbaringstiden; Hengivelse og etterfølgelse.
     
    071a; 071b En natt kom Herrens engler nær
    T: Edmund Hamilton Sears 1849; O: Øystein Thelle 2008; M1 (071a): Engelsk folketone «Noel»; S1 (071a): Arthur Sullivan 1874 – M2 (071b): Richard S. Willis 1850 «Carol»; S2 (071b): Komponisten 1850
    Øystein Thelles gjendiktning av en julesalme som også drøfter hvordan synd, strid og krig gjør døv for julens gledesbudskap. Det ondes problem i alle tider gjør teksten stadig aktuell. Teksten er unitarisk, og synges fra englenes perspektiv. To melodier beskriver teksten på ulike måter. Det lukter jul av den engelske folketonen som benyttes ved julesendinger fra England. En mer folkelig melodi fra USA brukes mye i statene og Australia.
    Plassering/tema: Jul.
     
    076a; 076b Han som ger hjärtat rymd
    T: Carl Michael Bellman 1787; M1: Henrik Ødegaard 2007; S1 (71076a): Komponisten 2007 – M2 (71076b): Svensk folketone fra Utanmyra; S2: Alf Hulbækmo 2021
    Dette er Bellmans Julpsalm. Det er ikke blitt påvist om Bellman skrev egen melodi til teksten. To melodier tas med: Ødegaards tåler også tekstens uregelmessigheter godt. Den svenske ‘Visa från Utanmyra’ er en av flere andre melodier som benyttes. En fengende og feiende flott melodi, som for første gang finner veien inn i en salmesamling.
    Plassering/tema: Jesus, vår frelser; Jul.
     
    095a; 095b Kom, fugler små fra nord og syd
    T: Svein Ellingsen 1985; M & S: Svein Møller 1993
    Salmen er hentet fra samlingen «Det finnes en dyrebar rose». Den har tittelen «Fuglene i juletreet» og ble skrevet til Stokken skole, Saltrød. Dette er en inkluderingssalme hvor fuglene kan representere både skaperverket og andre mennesker, fra nord og syd. Melodien er en av tre skrevet til denne teksten, noe som bevitner tekstens anseelse.
    Plassering: Kirken og det kristne fellesskapet; Jul; Guds skaperverk
     

Kontaktpersoner