Kirken logo
Kompetansehevende tiltak om funksjonshemmedes rettigheter

Illustrasjon: VON kommunikasjon

Kompetansehevende tiltak om funksjonshemmedes rettigheter

Tips, ideer og maler

  • Laget av
    Kirkerådet
  • Publisert
    30.09.2024
  • Oppdatert
    11.10.2024
  • Beskrivelse

    Her finner du tips, ideer og kursmaler i forbindelse med utlysningen av stimuleringsmidler for kompetansehevende tiltak om funkjonshemmedes rettigheter. 

    Informasjon om utlysningen finner du her: Stimuleringsmidler for kompetansehevende tiltak om funksjonshemmedes rettigheter - Ressursbanken, Den norske kirke (kirken.no)

  • Involvering

    “Ingenting om oss uten oss” er et prinsipp som understreker viktigheten av at mennesker med funksjonsnedsettelser skal ha en aktiv rolle i beslutningsprosesser som påvirker deres liv. Dette betyr at mennesker med funksjonsnedsettelser ikke bare skal bli hørt, men også være med på å utforme politikk, tjenester og tiltak som angår dem. Derfor er det krav i utlysningen at mennesker med engne erfaringer skal være involvert under planlegging og gjennomføring av kompetansehevende tiltak.  

    Hvordan kan man gjøre det?

    • Spør noen i menigheten som du tenker vil kunne ha glede av å delta i en slik prosess. I de fleste menigheter finnes noen med funksjonsnedsettelse, kronisk sykdom eller barriereerfaringer. Vær litt varsom med hvem og hvordan du spør, ikke alle ønsker å snakke om disse erfaringene. Men mange personer med funksjonsnedsettelse blir sjeldent spurt om å delta og vil gjerne bidra med sin kompetanse.
    • Organisasjoner for funksjonshemmede: Samarbeid med lokale og nasjonale organisasjoner som representerer personer med funksjonsnedsettelser. Disse organisasjonene har verdifull ekspertise og ressurser og mange har lokallag rundt omkring i landet. De to største paraplyorganisasjonene er FFO - Funksjonshemmedes fellesorganisasjon og Safo - Samarbeidsforumet Av Funksjonshemmedes Organisasjoner. På disse sidene finner du et stort mangfold av medlemsorganisasjoner. Den kristne interesseorganisasjonen KABB - Kristent Arbeid Bland Blinde og svaksynte har en samarbeidsavtale med Den norske kirke og har spesiell god kjenskap til menigheter.
    • Råd for funksjonshemmede: Alle kommuner i Norge er forpliktet til å ha et Råd for funksjonshemmede (heter også Råd for personer med funksjonsnedsettelser noen steder) som kan spørres om å bidra.
    • Familier og pårørende: Involvering av familier og pårørende kan gi innsikt i de daglige utfordringene og behovene til personer med funksjonsnedsettelse. 
  • Tilgjengelighet

    Kurs, fagdager eller annet dere planlegger skal være så tilgjengelig som mulig. 

    Bruk denne veilederen for tips og råd: Universell utforming av møter og arrangement - Ressursbanken, Den norske kirke (kirken.no)  

    Like viktig som tilgjengelige lokaler og arrangement er god informasjon om tilgjengelighet når man inviterer til et arrangement, både det som er tilgjengelig og - ikke minst - det som ikke er tilgjengelig. Her finner du informasjon om hva det kan innebære og hvordan det enkelt kan løses: Hvordan beskrive tilgjengeligheten av kirken?

  • FN-konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)

    Uansett valgt tema, skal FN-konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) være del av tiltaket. 

    CRPD (FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt 
    funksjonsevne) 
    CRPD er en konvensjon som understreker at menneskerettigheter gjelder for alle 
    (som barnekonvensjonen eller kvinnekonvensjonen). CRPD fremhever at funksjonshemming er en naturlig og positiv del av det menneskelige mangfold. Et viktig prinsipp i konvensjonen er deltakelse og inkludering. I tillegg tydeliggjør CRPD at det er samfunnet, og ikke den enkelte funksjonshemmede, som må 
    endres. 

    På disse sidene kan du lese mer om CRPD og diskriminering på grunnlag av funksjonsnedsettelse:

    CRPD Veiledning til FN konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne | Bufdir (her finner du også filmer, presentasjoner og annet nyttig)

    LDO (Likestillings- og diskrimineringsombudet) - Funksjonsnedsettelse

    Under "Tema og maler for kursopplegg/Barn og unge" finner du ressurser om funksjonshemmede barns rettigheter.

    Litteratur om CRPD

    En liten bok som er lett å lese er Skarstad, K. (2019). Funksjonshemmedes menneskerettigheter. Universitetsforlaget

    Hvem kan si noe om CRPD?

    Medlemmer i kommunale råd for personer med funksjonsnedsettelser og/eller representanter for funkjonshememdes interesseorganisasjoner vil kunne snakke om CRPD. 

  • Tema og maler for kursopplegg

    I tillegg til FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) er det mange andre relevante tema som kan være innhold i kompetansehevende tiltak. Flere av temaene kan kombineres med hverandre og/eller inngå i en kursrekke. Det er også lurt å kombinere mer teoretiske tema med praksis f.eks. en workshop. Her finner du noen tips og maler til noen utvalgte tema.

    Universell utforming 

    Her kan du lese mer om universell utforming (ressursbanken).

    Funksjonshemmingsteologi 

    Her kan du lese mer om funksjonshemmings teologi (ressursbanken).

    Et nytt studieopplegg til Gaven og være til (tidligere Tilværelsens gave) fra Kirkenes verdensråd kommer ila. vinteren 2024-2025. 

    Tor Ivar Torgauten har skrevet bok om hvordan den lutherske kirkeforståelse legger grunnlaget for en kirke for, av og med alle. Les om boken her.

    Demensvennlig samfunn/kirke 

    Her finner du ressurser om demens i kirken.

    Nasjonalforeningen for folkehelse jobber med konseptet "Demensvennlig samfunn". På denne siden kan du lese om det og finne ut av om din kommune deltar. I de fleste kommuner er det demenskoordinatorer som er ansvarlig for konseptet og vil kunne bidra med kompetanse.

    Inkluderende gudstjenestefeiring 

    Her finner du tips til temaet inkluderende gudstjenestefeiring.

    Barn og unge/konfirmasjon

    Redd barna har mye bra materiell om funksjonshemmede barns rettigheter. Her finner du blant annet korte filmer og interessante rapporter.

    Unge funksjonshemmede har mye bra materiell. For menigheter er spesiell prosjektet Barrierefri fritid og "Inkluderingsveilederen" interessant. 

    KABB - Kristent Arbeid Bland Blinde og svaksynte har utviklet e-læringskurset for menigheter 100 % MED.

    Retten til tro- og livssyn

    Alle som er avhengige av kommunale helse- og omsorgstjenester skal få tilrettelegging og bistand for å kunne utøve sin tro og sitt livssyn. Dette gjelder for eksempel mennesker med utviklingshemming og mennesker med demens som bor hjemmet eller på bolig eller sykehjem. Dette forutsetter god kontakt mellom helse- og omsorgstjenesten og trossamfunn. Du kan lese mer om dette her: I-6/2009 Rett til egen tros- og livssynsutøvelse - regjeringen.no

    Dette digitale seminaret om inkludering og kirkens arbeid for og med utviklingshemmede kan brukes som utgangspunkt for en samtale: En kirke for alle? 

    Retten til tro- og livssyn kan være et tema for kompetansehevende tiltak sammen med kommunen eller den lokale helse- og omsorgstjenesten.

     

     

     

  • Hvem kan du ellers spørre?

    Rådgivere i bispedømmene

    I de fleste bispedømmene er det rådgivere med kompetanse om inkludering, funksjonshemming, universell utforming og tilrettelegging. Disse har gjerne god oversikt over kompetansepersoner i bispedømmene som vil kunne bidra på kompetansehevende tiltak.

    Hvem kan jeg spørre om tilrettelegging? - Ressursbanken, Den norske kirke (kirken.no)

    Ansatte i menigheter

    Spør blant kolleagaene om hvem som har kompetanse innenfor temaet. Kanskje du kan finne noen som har tatt emnet Funksjonshemming og kirken på VID

    Ansvarlig for stimuleringsmidler

    Du kan gjerne ta kontakt med ansvarlig for stimuleringsmidler for kompetansehevende tiltak om funksjonshemmedes rettigheter i Kirkerådet Silke Pahlke, se under.

     

Kontaktpersoner