Jul – Kommunikasjon
Her finner du en rekke kommunikasjonsressurser til fri bruk til jul i kirken. Bruk dem for eksempel til å invitere til julegudstjeneste og andre aktiviteter i jule- og adventstiden.
-
Varighet
Jul/advent -
Publisert
23.11.2023 -
Oppdatert
29.10.2024
-
Innhold
Finn frem til de ulike ressursene i boksene under.
Her finner du bilder, video, plakater med mer til fri bruk.
Du finner også informasjon om felles julekampanje og forslag til andre tiltak for å skape synlighet lokalt.
-
Lokal synlighet for gudstjenester på julaften
I denne fanen finner du noen forslag til hvordan menigheter/fellesråd kan benytte seg av synligheten de nasjonale annonsene skaper og andre idéer for å spre informasjon om kirkens tilbud.
Over hele landet inviterer menigheter til gudstjenester på julaften. Her får vi samles og høre julebudskapet om Jesu fødsel i fellesskap med andre. I tiden frem mot julaften gjøres det mange ulike grep for at befolkningen skal kjenne til gudstjenestene og oppleve at det er rom for dem. Listen under er forslag til noen slike grep.
Synlig informasjon om julegudstjenestene
Gå inn på skjerikirken.no og søk opp kirken din ved hjelp av søkefeltet eller kommune-filteret. Her finner du alle arrangementer fra 24. desember og framover. Finner du gudstjenestene dere har på julaften? Stemmer sted og tidspunkt?
Om dere ikke har lagt inn arrangementene enda, finner du fremgangsmåte til å legge inn arrangementer her.
Legg lenken til arrangementet synlig på nettsiden deres.
Del gjerne lenken på sosiale medier. På Facebook og Instagram kan du f.eks. feste innlegget om julegudstjeneste på toppen av siden. Trykk på de tre prikkene øverst i posten du ønsker å feste, og velg "Fest innlegg" / "Fest til profilen din".
Varm og inviterende informasjon om julegudstjenesten
Har arrangementet en varm og inviterende informasjonstekst? Om du ikke har lagt inn detaljer enda, er et forslag her.
- Bokmål: Vi samles til lesing av juleevangeliet, høytid og kjente julesanger. Sammen skaper vi meningsfulle juleminner.
Gudstjenesten på julaften varer som regel mellom 40 minutter og en time. Hele familien er velkommen. Noen velger å pynte seg, mens andre kommer i vanlige klær. Det er ingen krav om hvordan du skal være kledd.
Gudstjenesten er et åpent fellesskap og som alltid koster det ingenting å delta. Noen kommer til kirken med hele familien, mens andre kommer alene. Her er det rom for deg. - Nynorsk: Vi samlast til lesing av juleevangeliet, høgtid og kjende julesongar. Saman skaper vi meiningsfulle juleminne.
Gudstenesta på julaftan varer som regel mellom 40 minutt og ei time. Heile familien er velkomen. Nokon vel å pynta seg, medan andre kjem i vanlege klede. Det er ingen krav om korleis du skal vere kledd.
Gudstenesta er eit ope fellesskap og som alltid kostar det ingenting å delta. Nokon kjem til kyrkja med heile familien, medan andre kjem åleine. Her er det rom for deg.
3. Del annonsevideoene onsdagene i advent i sosiale medier
Den norske kirke legger ut en reklamevideo hver mandag i desember (se under Videoannonser om julaften (Nasjonal kampanje) i menyen) på Facebook og Instagram kl 11.00. Bli med og del. Slik kan vi sammen nå ut til mange mennesker på nett.
Del videoene fra din personlige profil, og det er flott om du legger til en personlig melding. F.eks. "I år skal jeg på julegudstjeneste i X kirke. Jeg håper du vil bli med".
Del videoene fra menighetens side/profil, sammen med informasjon om julaften i kirken hos dere. F.eks. "I år har vi gudstjeneste kl X. på julaften. Her er det rom for deg."
4. Husk de fysiske flatene
Spre informasjon om deres julegudstjenester på trykte flater – plakater, annonser til aviser og annet. Finn ressurser og maler på design.kirken.no under Underprofiler.
Gå rett til underprofilen Advent og jul ved å trykke her.
5. Last ned annonsevideoene og bruk fritt
Bruk gjerne annonsevideoene (se under Videoannonser om julaften (Nasjonal kampanje) i menyen) til å skape oppmerksomhet og engasjement i andre digitale eller fysiske kanaler. Last ned og bruk fritt.
Noen eksempler: Bruk lengdevideoen på fysiske samlinger der dere allerede har oppe storskjerm. Bruk kortversjoner på digitale infoskjermer eller post i andre sosiale medier.
6. Fortell historien om jul i kirken
Bruk kanalene dere har (sosiale medier, menighetsblad, innsalg til lokalavis) til å vise frem hvordan jul i kirken ser ut. Her er noen eksempler:
Vis forberedelsene
Ta bilder eller videoklipp som viser at kirkens medarbeidere gjør seg selv og kirken klar til høytid! Det skaper engasjement.
Bilde- eller videoklipp-ideer: juletreet settes opp, notatblokka der momenter til juleprekenen er drodlet, at veien måkes, at koret øver, at orgelet spilles, kirken støvsuges.
Vis høytid
Ta bilder selv eller be en i menigheten til å ta et bilde på julaften, slik at dere kan dele samme dag eller i løpet av jula i år. Slike bilder kan også lagres til promotering neste år.
Bilde- eller videoklipp-idéer: Program som deles ut i døra, prest på prekestol, nærbilde av person som synger, lys på gravene, staben foran juletreet, tente lys, adventsstake med fire tente lys, barn sitter i midtgangen.
- Bokmål: Vi samles til lesing av juleevangeliet, høytid og kjente julesanger. Sammen skaper vi meningsfulle juleminner.
-
Felles julekampanje 2024
I denne fanen får du oversikt over innholdet i årets julekampanje.
Over hele landet inviterer menigheter til gudstjenester på julaften. Her får vi samles og høre julebudskapet om Jesu fødsel i fellesskap med andre.
I tiden frem mot julaften, fra slutten av november til og i hele desember, gjøres det mange ulike grep fra kirken over hele landet for at befolkningen skal kjenne til kirkens tilbud i advent og jul, og for at befolkningen skal oppleve julens budskap.
Ved å gjøre dette på samme tid på alle nivåer i kirken, trekker alle som kommuniserer i samme retning. Sammen når vi langt og bredt ut med julebudskapet og kirkens arrangementer.
Nasjonale annonser og årets julevideo: Juleevangeliet
I 2024 kommer en ny julevideo fra Den norske kirke. I videoen vil en rekke kjente og ukjente mennesker framføre vår vakreste julefortelling for oss: juleevangeliet fra Bibelen.
Kirkerådet lagde en tilsvarende video i 2019, se hvordan den ble og hvem som var med den gang. Videoen gikk viralt, og det er blitt laget flere videoer basert på kjente julesalmer siden: Som Deilig er jorden i 2020 og Hellige natt i 2021. Nå er det julens grunnfortelling som igjen står i fokus.
Slik kan materiellet brukes
Videoen og korte snutter fra videoen kan lastes ned og brukes lokalt for å ønske lokalbefolkningen god jul, og for å invitere til julegudstjenester. Videoen vil brukes i nasjonal annonsering, 1.-24. desember. De nasjonale annonsene vil synliggjøre peke på landets julegudstjenester, så pass på at informasjon om julegudstjenesten lokalt er tilgjengelig på nett.
Når kommer materiellet?
Årets utgave blir vist i en førpremiere på årets siste allmøte, 27. november.
Korte snutter til lokal bruk vil bli tilgjengelig samme dag, 27. november. Snuttene vil kunne lastes ned fra denne siden.
Lengdeversjonen blir lagt ut på Den norske kirkes nasjonale sosiale medie-kanaler 17. desember kl 11.00 (NB! Med forbehold om endringer). Da er det ønskelig at så mange som mulig er med på å dele videoen, for best mulig «viral» effekt.
Videoen vil kunne lastes ned i sin helhet 18. desember fra denne siden (NB! Med forbehold om endringer).
-
Jul og advent på TV og digitale kanaler
Den norske kirke ønsker å gi tilhørighet og gode møteplasser på nett. I denne fanen finner du derfor forslag og oversikt over digitale løsninger som kan brukes til å virkeliggjøre dette i jula.
Sendinger på nett/TV fra NRK
NRK sender en rekke gudstjenester på TV, nettspiller og radio i adventstiden og julehøytiden. Her er listen over julegudstjenester på radio og TV på NRK jula 2024.
Listen ble bekreftet av NRK 6. november 2024, med forbehold om endringer.
- Julaften kl. 16 fra Nidarosdomen (radio og TV). Ved domprost Kristin Moen Saxegaard.
- Første juledag kl. 11 fra Nidarosdomen (radio og TV). Ved domprost Kristin Moen Saxegaard og biskop Herborg Finnset.
- Andre juledag kl. 11: Gudstjeneste fra Oslo døvekirke (TV). Ved døveprost Linda Berntzen.
- Søndag 29. desember er det ikke gudstjeneste, men et program på radio (P1+) kl. 11 som markerer at radiogudstjenesten i Norge er 100 år. Dette er altså det eldste radioprogram i Norge som fortsatt er på luften. Feiringen av dette i en gudstjeneste skjer fra Søm kirke i Kristiansand søndag 12. januar.
- 1. januar kl. 11 er det radiogudstjeneste fra Birkeland kirke i Bergen (P1+ på radio). Ved sokneprest Kjersti Gautestad Norheim.
Innhold i sosiale medier
En kombinasjon av historiefortelling og informasjon om arrangementer gunstig. Slik kan man svare opp informasjonsbehov lokalt, samtidig som man skaper interesse og engasjement for kirkens tilbud i og utenfor lokalbefolkningen.
Her er noen forslag til innhold:
- Legg arrangementer på skjerikirken.no, og deretter del link til arrangementene dere inviterer til på sosiale medier. Fest gjerne link til oversikten over jule- og adventsarrangementer på toppen av Facebook-siden eller Instagram-profilen deres.
- Fortell historier om arrangementene. La både de som kom og de som ikke kom se hvordan kirken feirer advent og jul.
- Gjenbruk gjerne poster fra andre menigheter eller fra Den norske kirkes nasjonale kanaler gjennom delinger, eller last ned materiell fra ressursbanken.
- Finn flere konkrete innholdidéer om julaften og forberedelser til julaften under fanen "Lokal synlighet for gudstjenester på julaften"
- Har dere strømme- eller videoutstyr eller en mobil med godt kamera? Levende bilder og foto er flott for å gi folk en smak av julebudskapet fra sin lokale kirke.
- Strøm gjerne menighetens arrangementer til et sosialt medium. F.eks. julegudstjenester, at kirkeklokkene ringer eller tenning av julegran. Få strømmetips- og veiledning i ressursen Strømming.
- Spill gjerne inn en kort video til bruk på menighetens sosiale medier og nettside. Det kan være en kort andakt, en trompetsolo som spilles i kirken på julaften, ønske om god jul fra menigheten eller noe annet.
Lystenning på be.kirken.no/jul
Inviter til digital lystenning. Be.kirken.no har en egen stemningsfull juleside som er til for å tenne jule- og adventslys. Bruk og del gjerne nettsiden be.kirken.no/jul.
Klikk her for å se nettsiden be.kirken.no/jul
Digital informasjon om arrangementer
Pass på at arrangementene blir synlige på arrangementsportalen skjerikirken.no. Slik kan brukere av kirken enkelt finne frem til et relevant kirkelig tilbud der de er.
Slik kan menigheten benytte skjerikirken.no.
Oppdater nettsider
Løft frem menighetens arrangementer i jul- og adventstid ved å oppdatere nettsider, så det er enkelt å finne frem til menighetens tilbud på nett. Det kan være smart å passe på at det ligger en tydelig henvisning til skjerikirken på forsiden til menighetens nettside.
-
Bilder og trykksaker
I design.kirken.no kan du finne bilder og maler som kan brukes fritt i Den norske kirke. → Klikk her for å komme til design.kirken.no.
Bilder og illustrasjoner
I bildearkivet finner du bilder som illustrerer jul og advent i Den norske kirke. Alle bildene har gyldig samtykke for bruk i Den norske kirke → Direktelenke til bildearkivet her (krever innlogging). Illustrasjoner til fri bruk.
Her ser du et lite utvalg av bilder som er merket med jul eller advent.
Maler
Skap synlighet til kirkens tilbud i jula med trykte flater – plakater, annonser til aviser og annet. Du finner også plakater i Word-format med teksten "Åpen julekirke".
Finn ressurser og maler på design.kirken.no under Underprofiler.
Gå rett til underprofilen Advent og jul ved å trykke her.
-
Jul utenfor kirkerommet
Den norske kirke ønsker å tilby meningsfulle fellesskap og å spre julens budskap også utenfor kirkerommet. Her er noen kommunikasjonsressurser som kan brukes på f.eks. insitusjon som sykehjem, i andre menighetslokaler eller hjemme.
Gudstjenester på NRK
NRK sender en rekke gudstjenester på TV, nettspiller og radio som gjerne kan promoteres. Tips gjerne lokalt sykehjem om disse. Se detaljer under fanen "Jul og advent på TV og digitale kanaler".
Chat med prest eller diakon – kirken.no/chat
Den norske kirkes chattetjeneste er åpen, også i jula. Du finner den på kirken.no/chat.
Der kan man chatte med prester og diakoner anonymt. Åpningstidene blir publisert på nettsidene etter hvert. Chattetilbudet er tilskudd til alt annet som skjer i kirka i jula, og er kanskje spesielt viktig for dem som kvier seg for å gå ut av hjemmet sitt, oppsøke den lokale kirka eller av andre årsaker ikke møter så mange i det daglige.
Julefolder til utdeling og plakater utenfor kirken
Det er laget en liten julefolder (tosidig A4-størrelse) som kan deles ut på for eksempel institusjoner, på samlinger utenfor kirken, eller folderen kan ligge tilgjengelig i kirkerommet.
Folderen inneholder juleevangeliet, en kort juleandakt og to julesalmer. Folderen er laget i word, og menigheten setter inn eget menighetsnavn.
-
Tekst til fri bruk på nettside eller i menighetsblad
I denne fanen finner du tekstutkast som kan brukes i menighetens kanaler, som menighetsblad eller nettside. Tilpass og bruk teksten etter behov.
Julehilsen fra preses Olav Fykse Tveit
Preses Olav Fykse Tveit har skrive ei helsing som ein kan trykke opp og dele, der han skriv om juleevangeliet og fred på jord.
Tekst for å invitere til gudstjenester
Advent og jul er trolig den tida på året det er flest mennesker innom kirkene. Over hele landet inviteres det inn til julekonserter, til arrangement for familier, adventsverksted og ikke minst gudstjenester på julaften og helligdagene.
Under er forslag til artikkel som kan tilpasses menighetens tilbud i advent og jul.
Trykk her for å laste ned eksempelartikkel til menighetsblad og nettside (nynorsk og bokmål)
Tekst om Kirkens Nødhjelp sitt arbeid
Sett fokus på Kirkens Nødhjelp sitt arbeid ved å trykke denne artikkelen i menighetsblad eller på menighetens nettsider. Eller send den til lokalavisa! Finnes på bokmål, nynorsk og samisk.
Relaterte ressurser
-
Åpen julekirke
Her er ulike idéer og ressurser til aktiviteter som kan gjennomføres i og utenfor kirken i julen. Alt materiell kan tilpasses lokale forhold og ønsker.
-
Julevandring for toåringer
La toåringene oppleve juleevangeliet med alle sanser!
-
Julegudstjeneste – Innhold
Her finner du ressurser til julegudstjeneste i kirken. Både prekeninspirasjon, idéer til tematisering og dramatisering av juleevangeliet.
-
Livets juletre
Trosopplæringstiltak som skjer ute